Sådan hæver du et kriterie og bevarer flow…

Skærmbillede 2021-06-21 kl. 10.41.44
FLOW er hundetræning, når det er bedst. Det er den mest optimale tilstand hunden og du kan være i når I træner.

Vi har før talt om FLOW og hvor optimal tilstanden er, både når vi taler om hundetræning, indlæring og konkurrencer.

 

For kort at opsummere….

Studier viser vi er 500% mere produktive og effektive når vi (og hunden) er i FLOW.

500% det er CRAZY meget… Det svarer til at du kan opnå de samme resultater med din hund ved kun at træne 1 time om ugen i stedet for 5 timer

Fordele ved FLOW

  • FLOW forbedrer hukommelsen
  • FLOW forkorter læringstiden med op til 50 %
  • FLOW forbedrer produktiviteten og effektiviteten med op til 500%

OKAY tænker du måske. Det lyder jo helt fantastisk, men hvordan kommer både du og hunden i FLOW?

Der findes forskellige FLOW triggere. Det vil sige, der er forskellige forudsætninger, der skal være til stede, for at du og/eller hunden kan komme i flow.

En af triggerne er det vi kalder “udfordring og færdighedsbalancen“.

Det er et begreb vores kursister på hundetræner uddannelsen JUST BE PRO har hørt meget om. Du har måske også hørt om det før. Eller måske du kender til det i form af kriteriesætning?

Viden omkring “Udfordring og færdighedsbalancen” kan for alvor gøre den store forskel i hundetræning. Det handler i bund og grund om kriterier og at være dygtig til at læse hunden.

Ideen bag denne trigger er, at hunden er mest fokuseret og engageret i træningen, når der er en helt specifik relation tilstede mellem sværhedsgraden af en opgave og hundens evne til at udføre den.

Hvis udfordringen er for stor, bliver hunden frustreret og måske usikker og motivationen daler. Hvis udfordringen derimod er alt for nem holder hunden op med at være opmærksom. 

Flow blomstrer lige ´der midt mellem kedsomhed og frustration. Det er det, som forskere kalder “flow kanalen”. Vi kalder det ofte for “the sweet spot”.

Det er ‘der, hvor opgaven er svær nok til at hunden skal arbejde for det, men den er ikke så svær, at hunden bliver frustreret og i værste fald bliver demotiveret.

Det kan være temmelig svært at finde præcis dette sted i træningen. Det er derfor at kriteriesætning kan være svært!

Verdens måske mest kendte hundetræner Bob Bailey brugte 80/20 reglen til at sætte kriterier ud fra. Vi skulle hæve kriteriet, når hunden kunne lave fx 4 rigtige ud af 5 forsøg.

I dag sætter flere forskere spørgsmålstegn ved 80/20 reglen. Blandt andet verdenskendte Susan G. Friedman, Ph.D., argumenter for, at vi som trænere skal efterstræbe at have fejlfri træning med dyrene. 

Flow forskere lægger sig tæt op ad Susan G. Friedman, Ph.D., og kommer med et mere præcist bud. Det generelle bud på “flow kanalen” hvor hunden er flow er 4% 

OKAY – det betyder altså, at du kun må hæve et kriterie med 4 %. Hundens udfordring må kun være 4% større end det, som den kan nu (flydende og med lethed).

WAUW det betyder, at når du hæver et kriterie i træningen, så skal det være så lidt, at hverken du eller hunden knapt lægger mærke til det!!!

Du skal altså, som Susan G. Friedman, Ph.D argumenterer for, have tæt på fejlfri træning for at hunden kan være i flow!!!

Det er derfor at træningen skal være let som en leg for hunden!

I tekniske termer kan vi sige at “the sweet spot” er resultatet af det, vi kender som Yerkes-Dobson loven: forøget stress (arousal niveau) fører til forøget præstration MEN kun op til en vis intensitet. Derefter vil præstationsniveauet dale (læs også her: Flow og mental træning)

I hundetræning er 4% ikke meget. Ofte kommer vi til at hæve et kriterie alt for meget og uden at vi tænker over det. 

Hvis hunden har lært fx at dække på signal indenfor i stuen, og vi derefter forventer, at den skal kunne dække på signal et nyt sted med nye forstyrrelser såsom andre hunde, så er vi allerede LANGT over de 4% 

Hunden mister fokus, laver overspringshandlinger og vi bliver måske frustreret.

Vi bliver frustreret, fordi vi ikke er bevidste over, at vi har sat hunden i en alt for svær situation. Vi har hævet kriteriet for meget.

4% er nærmest ingenting. Det svarer til at alt det hunden gør i træningen er 96% RIGTIGT

Vi kan bruge denne viden om de 4% til at blive bedre hundetrænere for vores hunde. Til at blive endnu dygtigere i hundetræningen.

Hvem ønsker ikke en hund i FLOW, hvor hunden er fokuseret og motiveret i træningen?
 

FLOW = den bedste hundetræning

Når hunden er i flow, har den det fantastisk og den lærer hurtigere og bedre. Det samme gør du. Det er win win for alle.

Vores fornemmeste job som hundetrænere er at lære at sætte hunden op til succes. At lære at træne med en bevidsthed om de KUN 4% når vi fx hæver et kriterie.

Lære at træne mere eller mindre fejlfrit og samtidigt opnå fremgang i træningen. 

På vores hundetræner uddannelse JUST BE PRO har vi inkorporeret vores unikke FLOW formel, for at både hund og hundeejer får mest muligt ud af uddannelsen mens de har det så sjovt som muligt undervejs 🙂

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!