Klar til konkurrence
Jeg fik min skønne Saga for cirka 1,5 år. Hun er min første sorte schæfer og vores plan sammen er at konkurrere i PH programmet, og at hun bliver uddannet sprængstofhund.
Vi startede med den essentielle grundtræning, da grundtræningen er byggestenene i alt træning
Læs også: Grundtræning - hvorfor er det så vigtigt?
"Advanced training is just basic training.
... done very very well."
- Ken Ramirez
En del af vores grundtræningen er bla. kropskontrol og muskelopbyggende øvelser, såsom elefantøvelsen og bakke. Jeg har helt fra start haft fokus på hendes grundlæggende form, da især PH programmet er ret stort med mange øvelser af forskellig karakter, der er enormt krævende for hunden både mentalt og fysisk.
PH-programmet som jeg træner, indeholder både lydighed, rundering i kuperet skovområde, spor og bid. Og i arbejdet som sprængstof hund, går Saga på stiger, og hun hopper, springer og kravler på svært tilgængelige ting. Det er derfor ikke kun udførelser af øvelserne, jeg skal huske at træne. Jeg skal også træne Saga fysisk, således hun er i stand til at løse opgaverne uden at blive overbelastet i kroppen.
Vi er efterhånden nået dertil, at vi rent øvelsesmæssigt snart er klar til at skulle starte i konkurrence.
Det var derfor helt naturligt for mig at kontakte Kiropraktor, sportsdyrlæge & agilityinstruktør Rikke Wriedt, som også er en del af vores Just Be Pro-uddannelse, for at få et fysisk tjek af Saga samt efterfølgende at få lavet træningsplan for hendes fysiske opbygning.
Læs også interviewet med Rikke Wriedt
Ikke helt uventet viste det sig at Saga var låst i bækken og nakke. Dette har også hun ved tidligere besøg fået behandlet, så det skulle vi naturligvis først have styr på. Saga gør åbenbart "noget", som betyder at hun har tendens til at "låse" i bækken og nakke. Rikke behandlede hende, og Saga og jeg blev sendt hjem med nogle essentielle strækøvelser, vi skulle øve indtil næste besøg.
Vi fik også en god snak om vigtigheden af opvarmning og nedkøling. Alle os tidligere hestepiger/drenge kender det også fra hestene, hvor det er en helt naturlig og selvfølgelig procedure at varme vores hestene op inden, vi begynder på selve træningen. Vi ved også at det er vigtigt at skridte dem af efterfølgende, så deres muskler ikke bliver spændte.
For at være helt ærlig, så er det ikke noget jeg har været super god til at gøre med mine hunde. Jeg er fuldstændig klar over- og klar til, at det er noget, der skal ændres. Selvfølgelig skal Sagas krop være varmet op, før vi begynder på fysisk krævende øvelser, og sender dem på lange løbeture eller til en bide-figurent. Selvfølgelig skal vi bruge 5-10 minutter efterfølgende på at skridte af så syren kan komme ud af musklerne. Jeg ved det jo godt, og nu er det tid til at inkorporere det, som en fast rutine.
I visse træningssituationer, især i rundering og bid, kan det være en udfordring, at skulle bruge 5-10 minutter på opvarmning mellem passene. Det er også vigtigt at de mentalt får slappet af inden de skal på igen. Her kan løsningen være fx at give hundene et tyndt "Back on Track" dækken på, når de ligger i bilen og venter på næste omgang. På den måde holdes musklerne varme, og risikoen for skader og stivhed er mindre. Så det er blevet løsningen for Saga og jeg i de situationer. Hvis temperaturen er over 20 grader, så dækken dog ikke løsningen, og hvis det er om vinteren vil jeg bruge et af "Back on Tracks" tykkere dækkener.
Vi har nu været til vores anden behandling hos Rikke Wriedt, hvor Saga nu er blevet løsnet op og er klar til at begynde hendes fysiske træningsprogram. Generelt er Saga i rigtig fin form, og hun har masser af “power-muskler”, som Rikke kalder det - især i bag-parten. Vi skal i stedet fokusere på at arbejde mere med hendes stabiliseringsmuskler, core muskler og musklerne i forparten, for at vi kan gøre hende endnu mere fit til opgaverne.
Sagas nye træningsprogrammet er designet specielt til hende med henblik på at styrke hende til de øvelser, som er meget belastende for hende, såsom: Bid, rundering, 1,5 m. Klatrespring, spor og hendes arbejde i svært tilgængelige miljøer. Træningen byder bla. på armbøjninger, balanceøvelser og core-træning. Alt sammen for at styrke hende til den krævende træning.
Jeg skriver denne blog, da det er en super vigtig del af træningen med vores hunde, at vi også husker, at de skal have en krop, der er stærk nok til at udføre de øvelser, vi laver med dem, så hundene ikke bliver overbelastet eller får skader.
Læs også: Sportshunden: hvordan holder vi den fit og skadesfri?
Nogle gange kan vi helt glemme, at det er HELE hunden vi skal træne, og ikke kun det øvelsesmæssige.
Det er HELE hunden, der præstere, og vi bør gøre alt, hvad vi kan for at ruste dem til det.
Dette gælder uanset, hvad du træner med din hund.
Saga og jeg er nu godt i gang med fitness træningen, hvilket er sjovt og en god adspredelse fra den øvrige træning. Det kan på det varmeste anbefales til alle, både familiehunden og sportshunden, for at holde dem i god fysisk form til et godt og lang hundeliv.
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller tilmeld dig som bruger for at skrive en kommentar