Nysgerrige næser
For et par år tilbage, var jeg til et foredrag i Københavns Zoo med etolog Karolina Westlund, hvor hun snakkede om de syv grundfølelser hos dyr, seeking, play, lust, care, greif, fear og rage. Det var et super spændende foredrag, og jeg måtte bare vide mere, så sidenhen har jeg studeret grundfølelserne nærmere og hvad de betyder for vores hundes liv. Uden disse grundfølelser, vil dyr ganske simpelt ikke overleve. Jeg vil dykke ned i ”seeking mode”, da vi som har hunde og træner hunde, virkelig kan have gavn af at vide noget om denne følelse.
- Når man oversætter ”seeking” til dansk, betyder det ”at søge” og dette lille ord dækker over så mange forskellige følelser og mentale tilstande.
- Det er seeking mode, der gør at hunden får stillet sin sult eller tørst, da den søger efter mad og vand
- Det er seeking mode, der gør at hunden finder sin mage. Tænk bare hvor mange gange, man skal lokke sin hanhund væk fra numsen af andre tæver,
- Og så er det seeking mode, der spiller ind når hunden er nysgerrig, opsøgende, udforskende osv.
Er dette vigtig viden?
Svaret er helt klart JA. For hvordan motiverer vi hunden til at lave øvelse efter øvelse? Og hvad gør vi når den lille hvalp skal socialiseres? Eller hvad med den angste hund, der er bange for høje lyde? Hvordan hjælper vi disse hunde?
Det er lettere sagt end gjort, det ved jeg, men en fælles nævner er, at vi aktiverer hundenes seeking mode. Når hunden er i seeking mode lærer den rigtig godt. En hund der skal lave øvelse efter øvelse, skal have en lyst til at arbejde. Det er vores job som hundetrænere at holde dens nysgerrighed og motivation, mens vi træner. Gode belønninger for de rigtige valg, motiverer hunden til at forsøge igen og igen.
Det kan også være den angste hund, der vokser mentalt og får styrket dens empowerment ved at søge efter godbidder i et miljø med larm. Dette skal selvfølgelig gøres med gradvist tilvænning. Men pointen er, at vi kan ændre hundens følelse. Hunden kan ikke være i to grundfølelser på samme tid, ligesom vi selv heller ikke kan være både glade og kede af det på samme tid. Vi kan ændre følelser på et splitsekund, hvis noget påvirker os, men vi kan ikke være i to forskellige følelser på samme tid.
Seeking mode aktiveres også når dyret er sultent og leder efter mad. De fleste hunde i Danmark får stimuleret deres seeking mode på dagens gåture, hvor de kan gå og snuse til ”dagens avis”. Men tænker du over, om du går den samme tur hver dag? Eller tager du nye steder hen og lufter din hund? Fodrer du din hund på samme tid hver dag, med det samme foder og i den samme skål? Hvis JA, så er du nok ikke den eneste, men faktum er at din hund har brug for at få aktiveret seeking mode. Tænk over at gå på opdagelse en gang imellem, find nye stier, nye skove, strande eller hvor du nu lufter din hund. Og med hensyn til mad, så skal jeg blankt indrømme at mine hunde får mad på samme tid hver dag, og de får det serveret i en skål foran dem. Det er nemt og bekvemt, men jeg også blevet bevist om, at jeg en gang imellem får aktiveret mine hunde med forskellige søg og i forskelligt miljø. Jeg drysser godbidder (foder) ud på gåturene, som de skal søge efter. Jeg gemmer mad i haven. Jeg går spor osv. osv. Jeg elsker at gå spor med min ældste hund
Jack, der ikke er glad for andre hunde og let føler sig presset. Når han går spor, er han totalt ligeglad med sine omgivelser. Ænser ikke andre hunde og kan arbejde i alle miljøer.
Forleden læste jeg om det nye elefantanlæg i Knuthenborg. Her får elefanterne et kæmpe areal, hvor der bliver sat feedere op, så elefanterne skal arbejde for deres mad. Og flere og flere hestepensioner laver foldene således, at hestene skal gå fra station til station efter føde og vand. Det er så dejligt at flere og flere bliver bevidste om at ”seeking mode” er vigtig for vores dyrs velfærd.
Gør du noget for at stimulere seeking mode hos dine dyr?
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller tilmeld dig som bruger for at skrive en kommentar