Zoneterapi til hunde….ej kan man det?

 

 

Det korte svar er JA, det kan man godt!

For to år siden så jeg i et opslag på facebook, at man kunne tage en etårig dyrlæge certificeret uddannelse til hundezoneterapeut….ja HUNDEzoneterapeut. Først tænkte jeg ja ja, jeg er med på at zoneterapi kan hjælpe mennesker og har selv benyttet mig af en zoneterapeut, men at det så også skulle hjælpe hunde, det var alligevel lidt ”lakrids”. Men noget trak i mig og jeg besluttede til sidst at denne uddannelse, måtte jeg have. Så jeg meldte mig på uddannelsen hos Sanocanis og året efter var jeg i gang.

På uddannelsen er der en masse læring om hundens anatomi og fysiologi, da det er ret væsentligt at vide hvor i kroppen de forskellige organer, knogler, nerver osv. ligger og hvad deres funktion er. Der er læren om kinesisk medicin, meridianbaner, adfærd, ernæring og zonekort (hvor de forskellige zoner for organer, knogler, nerver osv. ligger på hundens poter). Og så en masse praktisk træning, både på uddannelsens øve hunde, men også på de hunde man øver på hjemme imellem undervisningsgangene. Zoneterapi er et håndværk og jo flere hunde man har mellem hænderne jo bedre. I tiden op til eksamen havde vi travlt. Vi skulle kunne pensum udenad for at bestå den 3 timer lange skriftlige eksamen, der var uden hjælpemidler. Derudover skulle vi have en eksamens case hund, som vi skulle give zoneterapi og akupressur løbende og føre journal over forløbet. Journalen skulle afleveres og forsvares overfor censor (dyrlæge Katrine Boel) og uddannelsesleder (Vivian Birlie). Vi bestod heldigvis alle sammen på mit hold og har fra sidst i marts, kunne kalde os dyrlæge certificerede hundezoneterapeuter.

 

”Vi skal ikke ud og stille diagnoser og

gøre dyrlægernes arbejde, slet ikke”

 

Det er ikke fordi at man som uddannet hundezoneterapeut pludselig skal ud og stille diagnoser og gøre dyrlægernes arbejde, slet ikke. Vi kan mærke eventuelle ubalancer og nogle gange kan det være en ubalance i et bestemt organ, men vi kan aldrig sige hvad hunden præcis fejler. En ubalance kan have mange symptomer og vise sig som sygdom, adfærdsændringer og meget andet. Har vi med en syg hund at gøre, der endnu ikke er udredt af dyrlægen, vil vi altid anbefale at man får hunden til dyrlægen først.  Zoneterapi hjælper hundens krop til selv at komme i balance og rette energi flow og dermed hjælpe til hurtigere heling efter sygdom og/eller stabilisering af hunden.

 

Så hvad er zoneterapi og akupressur?

Zoneterapi er tryk under hundens poter, på områder der blidt stimulerer hver deres organ eller væv i hunden. En ubalance i hundens organer eller vævs områder, vil afspejle sig i en bestemt zone under poterne og en trykbehandling af denne zone, vil virke normaliserende på det pågældende organ eller vævs område. Zoneterapi sætter gang i blodcirkulationen og energicirkulationen i hundens krop. Det stimulerer den del af nervesystemet der får hundens fordøjelse og immunsystem til at fungere optimalt og samtidigt frigøres lykkehormonet oxytocin, så hundens stresshormoner, angst og aggressivitet dæmpes.

Akupressur er tryk på bestemte punkter på hundens meridianbaner, som er energibaner der løber gennem hunden og som hver især knytter sig til et bestemt organ. Stryger man henover en meridian, stimuleres det pågældende organ og organet balanceres. De forskellige meridianer har forskellige punkter, som har en ekstra kraftig effekt på meridian banen og det er disse punkter man også kender som akupressur- eller akupunkturpunkter.

 

”Alt dette er helt normale reaktioner og

 det er ikke farligt for hunden”

 

Er der bivirkninger?

Zoneterapi er en meget mild behandlings form og der er ingen deciderede bivirkninger. Men efter zoneterapi og akupressur kan hunden være meget træt, den kan være mere tørstig, skulle tisse mere og dens afføring kan ændre farve og konsistens. Derudover er det vigtigt at vide at der kan komme midlertidig opblussen af symptomer, dvs. at de symptomer hunden behandles for, kort kan forværres. Alt dette er helt normale reaktioner og det er ikke farligt for hunden, men det er rigtig godt at kende disse reaktioner så man ikke bliver urolig. Alle reaktioner er positive, det betyder bare at man har fat i noget rigtigt og at hunden responderer godt på zoneterapien. Er hunden meget plaget af ”udrensningen”, som det jo er, så holder man en pause med behandlingerne til disse reaktioner er aftaget.

 

Men virker det så?

JA det gør det! Jeg har selv haft, og hørt om, flere gode resultater, hvor zoneterapien har haft en god effekt. Hunde hvis allergi er blevet væsentligt bedre eller helt forsvundet, hunde der hjælpes med øre der irriterer og klør, hunde med skæve lever- eller stofskiftetal der bliver stabiliseret, falsk drægtighed der fjernes, lindring af smerter hos gigtplagede hunde oma.

 

Læs et par af mine historier her:

”Lille Dexter på 2år lider engang imellem af irriterede øre.
Da jeg kom og så ham første gang var hans øre snavsede i øregangene, de lugtede, var røde og de kløede. Han fik zoneterapi i ca. 30min på bla. ørezonen, allergizonen mm. Som I kan se på billedet, blev terapien nydt I fulde drag
.
Efter nogle dage kom Dexters ejer med en tilbagemelding om at han stadig kløede sine øre.
Da jeg kom ud til ham anden gang, efter en uges tid, var hans øre pæne og rene men kløede stadig. 
Jeg gav ham derfor en omgang zoneterapi mere.
Siden har Dexters ejer fortalt at hans øre fortsat er pæne og at han ikke længere klør sig.”

 

 

”Efter Eddie på 4år er blevet kastreret, er hans pels desværre meget grå, strittende og kedelig i fældeperioden. Han fik derfor zoneterapi i udrensningszonerne og efter 3 gange var pelsen mere glat og skinnende”

 

 

 

 

 

 

 ”Søde Askjas energi i træning og lyst til mad, var dalet siden sidste løbetid.
Askja og Louise (ejer) er trænings makkere og går til prøver i DKK's lydigheds program, så det er vigtigt for Louise at Askja er motiveret for leg, træning og mad.
Jeg gav Askja en gang zoneterapi og Louise har selv givet et par gange og i løbet af 4 dages tid er Askjas energi og lyst til mad vendt tilbage og hendes falsk drægtighed er forsvundet
 

 
Antal af terapi gange er meget individuelt og afhænger også af om det er kroniske eller akutte lidelser. Ved akutte lidelser kan 1-3 terapigange være nok, hvor der ved de kroniske lidelser, skal påregnes flere gange. Og nogle gange er zoneterapi ikke nok og så må man prøve noget andet. Der kan være udefrakommende faktorer der spiller ind, så som bakterielle infektioner, foder, fysisk miljø, psykisk miljø osv. Derfor er zoneterapi et forløb hvor der samarbejdes tæt med ejer, der kender hunden og dens omgivelser rigtig godt og evt. dyrlægen, ved medicinske lidelser. Men er det ikke FANTASTISK at der findes en mulighed hvor du kan hjælpe din hund på en mild og skånsom måde?

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!